Chłodnictwo
Cel stosowania chłodnictwa jest bardzo prosty – zadaniem takich układów jest uzyskanie oraz utrzymanie niższej temperatury danego środowiska, niż temperatura otoczenia. Urządzenia chłodnicze są więc szczególnie przydatne w przemyśle spożywczym, gdzie pomagają w utrwalaniu, przechowywaniu oraz transporcie łatwo psujących się artykułów. Oczywiście zastosowanie chłodnictwa nie kończy się na jedzeniu. Wręcz przeciwnie – z powodzeniem wykorzystuje się je m.in. w przemyśle chemicznym czy też budownictwie.
Szukasz sprawdzonych urządzeń chłodniczych oraz wsparcia merytorycznego w zakresie tworzenia optymalnych systemów chłodzenia? W takim razie oferta JPG z pewnością zaspokoi Twoje potrzeby. Zapewniamy bowiem kompleksową obsługę związaną z chłodnictwem. W praktyce oznacza to, że dostarczamy zamrażarki, chłodziarki, chłodnice oraz inne urządzenia chłodnicze, pomagamy w wyborze najlepszego modelu, świadczymy usługi montażowe, a także późniejsze serwisowanie.
Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń chłodniczych?
Przypuszczalnie najważniejszym czynnikiem warunkującym dobór rodzaju urządzeń chłodniczych jest ich przeznaczenie, czyli charakter, w jakim będą używane. W przypadku przemysłu spożywczego trzeba pomyśleć m.in. o rodzaju przechowywanych materiałów – owoce i warzywa mają inne potrzeby, niż np. mięso czy nabiał. Kolejny ważny czynnik to sam obiekt, w którym ma znaleźć się instalacja. Chodzi przede wszystkim o jego objętość, rodzaj podłoża czy też zastosowaną izolację i jej poziom skuteczności. Oczywiście to tylko część zmiennych, więc jeżeli masz problem z doborem odpowiednich urządzeń chłodniczych, to zachęcamy do skorzystania z naszego doświadczenia i wiedzy. Pracownicy JPG z pewnością pomogą Ci z wyborem optymalnych rozwiązań, dopasowanych do Twoich indywidualnych potrzeb.